Boxio Droogtoilet Review
- Jerome Van Life
- 11 apr
- 4 minuten om te lezen

Nadat ik eerst een chemisch toilet heb gebruikt, een Portapotti van Thetford ben ik overgestapt op een droogtoilet ā ook wel scheidingstoilet genoemd ā in mijn geval van Boxio.
Boxio is een Duits merk dat eigen producten ontwikkeld, zoals ook de Boxio Wash Basin die ik ook heb en waarover ik later ook een blog artikel zal schrijven.
Wat is een droogtoilet?
Een droogtoilet is een toilet waarbij de nummer ƩƩn en nummer twee boodschap gescheiden worden opgevangen. Kortom, de urine wordt van je poep gescheiden. Dat gebeurt door middel van een plastic plateau met aan de voorzijde een plasgaatje waardoor de urine in de onderliggende jerrycan loopt, en een open deel aan de achterzijde zodat je nummer 2 boodschap gewoon naar beneden valt en zo gescheiden blijft van de urine.
Doordat de urine en de poep niet bij elkaar komen heb je ook geen nare luchtjes, Je plast dus in een jerrycan, en je poept eigenlijk in een pedaalemmertje met daarin een pedaalemmerzakje. Na je nummer 2 boodschap kun je het zakje dichtbinden en weg gooien, maar je kunt er ook hennepstrooisel overheen gooien (dat lijkt op wat je in een hamsterkooi gebruikt). Hierdoor wordt je poeplucht geneutraliseerd en kun je meerdere dagen je nummer twee boodschap doen zonder iedere keer het zakje te hoeven vernieuwen. Bovendien zit er een klep op de Boxio die je dicht kunt doen.
De voordelen
Het grote voordeel is, is dat de jerrycan met urine natuurlijk in een gewoon toilet kan worden geleegd, maar dit mag ook gewoon in een put op straat, en zelfs in de bosjes. De zakjes met je poep mogen gewoon bij het restafval en dus ook in iedere straatcontainer die je tegenkomt langs de weg of in een park, of natuurlijk op de camping of camperplek waar je verblijft.
Je hoeft dus niet de hele tijd op zoek naar een afstortplaats voor een chemisch toilet, wat nogal eens een uitdaging kan zijn. Daarnaast hoef je ook niet meer die vieze drab in een viezig stinkend afstort gat te gooien wat voor veel mensen echt een barriĆØre is voor het gebruik van een chemisch toilet, zo ook voor mij.
Hoe maak je hem schoon?
Het Boxio toilet is eenvoudig schoon te houden door gewoon na het plassen even met een stukje toiletpapier, tissue of keukenrol de binnenzijde af te doen. Dat papier gooi je daarna gewoon in je eigen prullenbak of in de pedaalemmer voor nummer 2. Ook kun je een biologisch afbreekbare toiletreiniger gebruiken, die je ook bij Boxio op de website kunt bestellen. Toiletpapier waarmee je je billen hebt afgeveegd kun je natuurlijk bovenop je nummer 2 boodschap gooien (dat is immers ook gewoon restafval) en daarna dus ofwel direct het zakje dichtbinden en weggooien of er hennepstrooisel overheen te gooien zodat je niet na iedere nummer 2 boodschap het zakje hoeft te vernieuwen.
Zakjes zijn ongeveer net zo duur als hennepstrooisel, dus que kosten scheelt dat niets, wel is het natuurlijk belangrijk dat je een afval container in de buurt hebt om je nummer 2 boodschap in weg te gooien. Is dat niet zo, dan is het hennepstrooisel natuurlijk een uitkomst omdat je dan kunt wachten met het vervangen en weggooien van het zakje totdat je bij een afval restcontainer bent.
ā
De afmetingen van het Boxio droogtoilet
De vierkante zwarte plastic kist kun je het best vergelijken met een Curver krat en is heel compact. De afmetingen zijn 40 cm diep x 30 cm breed x 28 cm hoog en kun je dus in iedere bus of camper wel kwijt. Ook is hij vederlicht dus verplaatsen is een eitje. Maar hij is tegelijkertijd zo sterk dat je er met gemak als de klep dicht is ook op kunt zitten en hem dus als stoel of als voetenbankje kunt gebruiken in de avonduurtjes. Dat laatste is dus wat ik altijd doe ;-)
De Boxio Toilet Up
Wel raad ik de Toilet Up aan, dit is een 2e plastic kratje dat er precies onder past en ervoor zorgt dat je 10 cm hoger zit. Ik ben zelf 1.80 meter, en voor mij is dit echt een must anders zit je echt veel te laag, maar met die 10 cm erbij voelt het qua hoogte aan als je toilet thuis. Het voordeel van de toilet up is, dat je daar meteen allerlei toilet accessoires in kunt opbergen zoals extra plastic zakjes, hennepstrooisel en toiletpapier.

De nadelen
Ik ben zelf een man, en zou nooit anders meer willen dan een droogtoilet, ik ben er echt super tevreden mee. Maar ik denk dat een droogtoilet voor vrouwen iets minder geschikt is. De urine verdwijnt in een vrij klein gaatje en als man kun je daar, zeker zittend, behoorlijk goed in mikken, waardoor het gespetter tot een minimum wordt beperkt. Maar voor vrouwen is dit anders, daar hebben vrouwelijke camperaars ook al het nodige over gedeeld. Daarom kiezen vrouwen toch eerder voor bv. een chemisch toilet zoals een Portapotti, omdat je die natuurlijk met water schoonspoelt (aangevuld met chemicaliƫn). Ook als vrouwen menstrueren zullen ze een chemisch toilet naar mijn gevoel als schoner ervaren, maar nogmaals ik ben een man en deel mijn ervaringen.

Wat kost het Boxio droogtoilet
Voor de meest actuele prijs verwijs ik je graag naar de website van Boxio.
Maar op het moment dat ik dit artikel schrijf (11 april 2025) kost hij incl. de Toilet Up met accessoires zoals plastic zakjes, hennepstrooisel met strooibak (de zogenaamde āBoxio Toilet Max+ā bundel) 229,90 euro.
Lijkt het je leuk om gastblogger te worden? Neem dan snel contact met me op!

Als je meer meer wilt weten over mij of mijn diensten, neem dan contactĀ met me op!
Comments