top of page

Je Camper en Emissievrije Zones

Mag jouw camper de emissievrije zone wel in?
Mag jouw camper de emissievrije zone wel in?

De Europese unie en haar lidstaten hebben ingestemd met een verbod op brandstof voertuigen per uiterlijk 2035. Elektrisch en waterstof elektrisch gaan daarin de komende jaren de boventoon voeren. Dit beleid leidt ook in Nederland al tot zogenaamde emissievrije zones in binnensteden.


In dit blog artikel zoem ik in op de situatie van Emissievrije zones in Nederland omdat het te uitgebreid is dit voor ieder land in Europa te doen. Info over hoe dit zit in andere landen is meestal wel te vinden op de website van de ANWB.


Emissievrije zones in Nederland

Sinds 1 januari 2025 hanteren 16 gemeentes in Nederland al een zero-emissiezone, het betreft de volgende gemeentes: Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, 's-Hertogenbosch, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.


Daarnaast is de verwachting dat Nederlandse gemeentes in 2030 helemaal geen benzine of dieselauto's meer in de bebouwde kom zullen toelaten. De omtrek van een Zero Emissie Zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de omliggende wijken.


Belangrijk om te weten: een zero-emissiezone is gƩƩn milieu zone en is dus niet bedoeld voor personenauto’s, maar alleen voor bestelbussen en vrachtwagens. Milieu zones zijn overigens weer iets anders dan emissievrije zones en kunnen per gemeente verschillen.


Wat is een Emissievrije Zone

Praktisch gezien houden de emissievrije zones in dat bedrijfsauto’s met een Euro 4-norm of lager worden geweigerd sinds 1 januari 2025, met een Euro 5-norm vanaf 1 januari 2027 en bedrijfsauto’s met Euro 6-norm vanaf 1 januari 2028.


De gemiddelde leeftijd van een camper in Nederland is 19 jaar oud, en daarvan rijdt het overgrote deel op diesel. De Euro-6 norm geldt voor zowel bedrijfswagens als campers gemiddeld ongeveer vanaf 01-01-2017. Is je camper dus ouder dan 1 januari 2017 dan heb je een Euro 5-norm of lager (afhankelijk van het bouwjaar van je camper).


Emissievrije zones en je Camper?

Sommige campers mogen gewoon in de emissievrije zone rijden, dat is alleen wanneer ze staan geregistreerd als personenauto (categorie M1). En elektrische campers mogen er natuurlijk sowieso in. Wil je weten op welk soort kenteken jouw camper staat, doe dan de kentekencheck op de site van de RDW.


Niet alle campers staan als personenauto in de M1-categorie geregistreerd. Dit geldt meestal alleen voor campers die af fabriek als camper zijn geleverd. Veel zelfbouwcampers zijn van origine een bestelauto en die staan vaak als N1 SA geregistreerd, en die mogen dus ā€˜niet’ de emissievrij zone in, tenzij het een Euro 6-norm betreft. En staat je camper op naam van een bedrijf, dan mag de camper sowieso de emissievrije zone niet in.

ā€ƒ

Ontheffing voor Campers met N1 SA registratie

Veruit de meeste campers staan natuurlijk gestald de meeste tijd van het jaar, maar je moet natuurlijk wel bij je huis kunnen komen als je met de camper op vakantie wilt. Zeker wanneer je in een emissievrije zone woont begrijpen gemeentes ook wel dat je wel moet kunnen laden en lossen.


Dus ben je een particulier en heb je een kampeerauto met een N1 SA-registratie, dan kan je op de site van de RDW een ontheffing aanvragen, die kost je dan wel even 60,- euro!! Dus als je maar betaald dan vervuil je blijkbaar opeens niet meer… strange…


Over de ontheffingsaanvraag zegt de RDW het volgende: Heeft u een bestelauto, camper met een emissieklasse 4 of lager of een vrachtwagen met een datum eerste toelating voor 1-1-2017? En gebruikt u deze alleen privƩ en nooit zakelijk? Dan kunt u een ontheffing aanvragen. Deze ontheffing geldt in alle gemeenten met een ZE-zone tot en met 31 december 2027.

Lijkt het je leuk om gastblogger te worden? Neem dan snel contact met me op!

Als je wilt samenwerken met Jerome Van Life, neem dan contactĀ met me op!



Comments


bottom of page