Internet in je camper of caravan, welke moet je kiezen?
- Jerome Van Life
- 6 mei
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 mei

Er zijn 4 verschillende manieren om te internetten in je camper of caravan. Hieronder beschrijf ik welke dat zijn, waarna ik wat dieper inga op de voor- en nadelen.
Vier Manieren om te internetten in je camper of caravan
1. Openbare Wi-Fi hotspots, op de camping, bij McDonalds, een winkelcentrum etc.
2. Je eigen mobiele internet abonnement op 4G of 5G
3. Losse SIM-kaart, eventueel i.c.m. een Mi-Fi router
4. Starlink (dus via satelliet)
1. Openbare Wi-Fi
Dit is natuurlijk veruit de meest handige optie, omdat iedere camping, vakantiepark, fastfoodketen etc. ze tegenwoordig wel heeft en je er gratis gebruik van kunt maken. Nadeel is, ze zijn meestal traag (want er internetten veel mensen tegelijk) en het bereik is (zeker op campings) niet altijd even goed.
Maar het grootste nadeel is misschien wel dat ze openbaar zijn, en dus niet intrinsiek veilig. De kans dat er iemand meekijkt of meeleest is behoorlijk groot. Natuurlijk kun je gebruik maken van een VPN, maar meestal moet je gewoon niet al te gekke dingen doen op een openbare Wi-Fi. Dus als je gewoon je Insta checkt of YouTube kijkt dan valt het allemaal wel mee. Internetbankieren kun je beter niet doen op een openbare Wifi.
Is de openbare Wifi slecht, dan zou je nog een externe antenne kunnen inzetten (al dan niet met ingebouwde signaal versterker) om het signaal dat je ontvangt op een camping wat te versterken of beter op te vangen.
2. Je eigen Mobiele internet abonnement op 4G of 5G
Dit is in ieder geval een veilige manier van internetten voor alles wat je zou willen doen, dus ook internetbankieren. Echter, in de hele EU kennen we āRoaming internetā. En hoewel Brussel heel trots is op het feit dat je je eigen mobiele internetabonnement ānet als thuisā in de hele EU kunt gebruiken klopt dit maar half. Ja, je kunt het gewoon gebruiken, maar let op, de data is beperkt. Dit was 50GB t/m eind 2024, en per 1 januari 2025 opgehoogd naar 70GB (per abonnement).
Dus heb je 2 telefoons met een apart abonnement, dan heb je in theorie natuurlijk 140GB ter beschikking. Echter hangt dit samen met hoeveel data je in Nederland mag verbruiken. Want stel je hebt in Nederland een bundel van 10GB internet per maand, dan geldt die 70GB Roaming zeker niet!! Controleer dit dus bij je mobiele provider.
Zelfs als je binnen Nederland een mobiel abonnement hebt met āonbeperkt internetā, dan nog geldt dat dus niet in de rest van Europa, en heb je dus nog steeds maar maximaal 70GB Roaming data. En alle data die je boven de 70GB gebruikt is echt duur. Check dus van tevoren bij je eigen provider wat het kost wanneer je meer data wilt gebruiken, anders kon je achteraf nog wel eens met hoge kosten worden geconfronteerd. (Voor gebruik buiten Europa, neem contact op met je mobiele provider omdat die regels erg divers zijn).
Wil je met meer mensen tegelijk internetten op ƩƩn smartphone abonnement (bv. omdat niet iedereen beschikking heeft over data gebruik in het buitenland), dan kun je natuurlijk ƩƩn mobiel die wel datagebruik heeft als hotspot gebruiken, maar let op, dan ga je dus ook (meer) data verbruiken van dat ene mobiele internet abonnement waar iedereen op internet, aangezien er dan meer dan 1 gebruiker is.
De 5 maanden regel geldt in de hele EU
Nog een beperking van het gebruiken van internet via je eigen smartphone abonnement is de zogenaamde 5 maanden regel. Als je langer dan 5 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijft en je gebruikt je mobiele abonnement na 5 maanden dan wordt je abonnement geblokkeerd. Ja, je leest het goed, geblokkeerd. En alle providers in Nederland zijn conform EU regels verplicht dit te doen.
En dat is heel raar natuurlijk, aangezien je als persoon max 8 maanden aaneengesloten buiten Nederland mag verblijven, maar voor je smartphone abonnement is dit dus slechts 5 maanden. De slimste manier om een blokkade te voorkomen is natuurlijk om terug te zijn in Nederland na 5 maanden. Want al is het maar voor ƩƩn dag, de zendmasten pikken dit op, en daarna kun je het weer 5 maanden gebruiken. Maar pas op, als persoon mag je max 8 maanden per jaar in het buitenland verblijven, dus ben je er al 5 weggeweest, dan kun je daarna nog maar 3 maanden aaneengesloten naar het buitenland.
3. Losse SIM kaart
De meest veilige, en bijna altijd goedkoopste oplossing is het kopen van een losse prepaid SIM kaart in het land waar je verblijft. Die losse SIM kaart kun je natuurlijk in je eigen smartphone doen (veel smartphones hebben de mogelijkheid voor het plaatsen van 2 SIM kaarten). Ook zijn er tegenwoordig tablets met SIM kaart mogelijkheid.
De nadelen Nadeel van het plaatsen van een losse prepaid SIM kaart in je eigen mobiele telefoon is dat wanneer je met familie gaat bellen of appen, je niet je eigen (bij hun bekende nummer) gebruikt maar een tijdelijk nummer dat aan de losse prepaid SIM kaart is gekoppeld. Dat zul je dus vooraf of via je eigen SIM kaart even met hun moeten communiceren.
Een ander nadeel bij het gebruiken van een losse SIM kaart is natuurlijk dat je steeds weer moet opwaarderen, en daarvoor moet je vaak nog naar een winkel, dat kan (nog) niet overal online. En reis je naar een ander land moet je natuurlijk weer een andere SIM kaart kopen en die heeft dan weer een ander (06)nummer (overigens zijn er tegenwoordig T-Com SIM kaarten die het door heel Europa doen, met in Spanje 400GB per maand en in alle andere landen in Europa 200GB per maand).
Mi-Fi router Ook kun je gebruik maken van een zogenaamde Mi-Fi router. Dit is een los kastje dat je in Nederland kunt kopen, bv. bij Coolblue of Mediamarkt waarin je dus direct ook een losse prepaid SIM kaart kunt doen. De naam zegt het al, hierin zit ook direct een router die je kunt instellen als je eigen interne Wifi netwerk waarmee je dan met je eigen smartphone of tablet verbinding maakt. De Mi-Fi router is vooral geschikt voor wanneer je met meerdere mensen reist, als je alleen reist voegt het niet zo heel veel toe ten opzichte van je eigen smartphone (met of zonder losse prepaid SIM kaart).
De voordelen
De Mi-Fi router is erg compact waardoor je hem dus eenvoudig bij het raam of zelfs buiten je camper of caravan zou kunnen plaatsen voor een betere ontvangst. Ook is er bij een M-Fi router (in tegenstelling tot een LTE-router) geen vaste installatie nodig in je camper of caravan. De Mi-Fi router beschikt over een ingebouwde accu die je via USB-c kunt opladen.

4. Starlink (via satelliet)
De nieuwste en misschien wel beste en makkelijkste optie is natuurlijk Starlink. Met de Starlink heb je overal razendsnel internet voor zowel download als upload. En met name die laatste is uiteraard belangrijk voor digital nomads (mensen die onderweg werken via internet), en natuurlijk voor YouTube vloggers die dagelijks of ƩƩn of twee keer per week een vlog moeten uploaden.
Starlink Mini Wat betreft de Starlink richt ik mij in dit artikel op de Starlink Mini, omdat deze veruit het meest populair is onder camperaars. De Starlink Mini heeft een ingebouwde router, en daarmee maak je je eigen interne Wi-Fi hotspot aan waarmee je vervolgens met je smartphone, tablet of laptop verbinding kunt maken. De Starlink Mini moet worden aangesloten op 230V. Hij gebruikt dan (volgens de gebruikers) zoān 2 AMP, en dat is zoān 440W en dat is best veel te noemen. Als de Starlink Mini 12 uur per dag zou aanstaan dan verbruikt hij dus 24 AMP. Een gemiddelde huishoudaccu in een camper is tussen de 100 en 200 AMP.
De stroomaansluiting is IP67 waterdicht en dus kan de Starlink Mini zelfs buiten worden geplaatst. Indien je er een vaste UTP kabel aan vast wilt maken, dan kan dit ook, echter die aansluiting is niet waterdicht. Maar volgens de gebruikers die ik heb gevolgd, werkt de interne router zo goed dat die vaste kabel eigenlijk door niemand wordt gebruikt.
De nadelen
Het grootste nadeel is dat de Starlink schotel āvrijā zicht moet hebben naar de hemel. Dat betekent dat er geen boom (of ander obstakel) in de weg mag staan anders wordt de snelheid behoorlijk lager, vooral in upload. Verder moet de Starlink zichzelf natuurlijk richten op een satelliet, wat meestal ongeveer 1 minuut duurt (in geval van obstakels duurt het wat langer). Via de Starlink App kun je zien hoe je de Starlink Mini het best kunt opstellen op de plek waar je bent.
Een ander nadeel is natuurlijk de prijs. Met 72,- euro per maand (was eerst 50,-, toen 79,- euro) is dit stevig aan de prijs. Maar hiervoor krijg je wel ROAM UNLIMITED, die ideaal is voor campers, kampeerders, reizigers en mensen die onderweg werken. Hiermee heb je dus onbeperkt internet in heel Europa (overigens wel conform fair use policy), en dat is voor 95% van de mensen echt mƩƩr dan voldoende.
Daar komt dan nog wel de eenmalige aanschaf van de Starlink Mini bij, wat op het moment van schrijven van dit artikel 299,- euro is.
De voordelen
Je kunt het abonnement iedere maand pauzeren, en dus wanneer jij wilt (let op: het bedrag dat je vooruit hebt betaald voor een maand wordt niet geretourneerd, maak er dus gebruik van zolang het nog loopt. Pauzeren kan ook midden in een maand, bv. op de 15e. Je abonnement blijft dan geldig t/m de 15e van de volgende maand. Het activeren kan ook op iedere dag. Meestal werkt het binnen 1 dag weer, soms al binnen 1 uur. Zowel pauzeren als activeren zijn online te regelen (als je je abonnement hebt gepauzeerd moet je een klein bedrag per maand betalen om je account te behouden, dat is ongeveer 2 euro per maand).
Nog een heel groot voordeel is natuurlijk dat de Starlink Mini erg klein is, en de router nu (in tegenstelling tot eerdere Starlink schotels) ingebouwd is onder de schotel. Ik heb er persoonlijk nog geen ervaring mee, maar ik heb zeker 50 videoās bekeken op YouTube van gebruikers die hun ervaringen hebben gedeeld, en het bereik (mits er geen bomen staan of andere obstakels) is zo goed, dat de Starlink Mini zelfs ook achter de vooruit op het dashboard werkt, zowel stilstaand als rijdend. Veel camperaars plaatsen de Starlink Mini ook onder een dakluik van hun camper.
Overigens zou je de Starlink Mini inclusief ROAMING UNLIMITED ook thuis kunnen gebruiken waardoor je je thuis aansluiting voor internet gewoon kunt opzeggen. Het is dan wel aan te bevelen om eerst te testen hoe de Starlink Mini bij jou thuis werkt qua bereik. Maar als dat goed werkt, en je gaat weer op vakantie, dan kun je hem gewoon meenemen!
ā
Hieronder een drietal (Nederlandstalige) YouTube filmpjes die ik erg handig vond.

Lijkt het je leuk om gastblogger te worden of heb je interesse om samen te werken met Jerome Van Life? Neem dan contactĀ met me op!
Comments