Nieuwe producten maken het camperleven steeds toegankelijker
- Jerome Van Life
- 3 apr
- 5 minuten om te lezen

Vroeger moest je jarenlang sparen om een āācamper te kunnen betalen. Maar met de vele nieuwe producten die op de markt zijn verschenen, wordt het ombouwen van je busje of zelfs personenauto tot (mini)camper (tijdelijk of permanent) kinderspel.
Ten eerste: De stroomvoorziening
Met de grote powerbanks die tegenwoordig te koop zijn, kun je bijna alles wat je onderweg nodig hebt van stroom voorzien, zoals een koelbox, je (kleine) waterkoker, wat verlichting en natuurlijk het opladen van je smartphone, laptop en tablet. Ik heb zelf de Ecoflow Delta 2 (1024KW) plus de Delta 2 Extra Battery, en mijn twee19 liter koelboxen kunnen er makkelijk 48 uur op draaien (in eco-modus), en zelfs dan is de Ecoflow niet leeg. De Ecoflow kun je opladen met de 12V aansluiting in je auto, of via een flexibel zonnepaneel, of natuurlijk gewoon op walstroom, waar hij binnen 70 minuten van 0% naar 100% laadt, wat krankzinnig snel is.
Bekijk hieronder twee video's over de Ecoflow Delta 2:
Ten tweede: Stromend water
Ik gebruik zelf de Boxio Wash Basin, echt een bizarre uitvinding. 5 liter schoon water en 5 liter om het grijze water op te vangen, een kraan, gootsteen en een handig pompje waarmee je kunt pompen en het water kunt laten stromen. Hoe langer je pompt, hoe langer het water blijft stromen. Het mooie is dat je hiervoor helemaal geen elektriciteit nodig hebt en bij het legen neem je 5 liter grijs water mee, en dan vul je je schone jerrycan en heb je weer maar 5 liter mee om mee te nemen. Je draagt āādus nooit meer dan 5 liter tegelijk (want als de ene leeg is zit de andere vol en andersom!!! Je kunt er zelfs een douchekop op aansluiten zodat je ook (buiten) kunt douchen. Alles zit in een plastic lichtgewicht curver-achtige krat en is daardoor vederlicht en compact.
Bekijk hieronder de video van de Boxio Wash Basin:
Ten derde: Het toilet
Het toilet dat ik heb is ook van Boxio, dat is ook ingebouwd in een lichtgewicht kratje dat lijkt op een curver krat, met exact dezelfde afmetingen als het wash basin van Boxio. Dit is een droogtoilet, wat betekent dat je het overal kunt legen, aangezien er geen chemicaliƫn worden gebruikt. Je plas kun je gewoon in een (openbaar) toilet legen, of in een putje, dat mag, en je doet je nummer 2 in een soort pedaalemmer met een zakje erin en dan gooi je er wat hennepstrooisel overheen (wat vergelijkbaar is met wat je bijvoorbeeld in een hamster- of konijnenhok gebruikt). Hierdoor verdwijnen alle geurtjes. Daarna knoop je de pedaalemmerzak dicht en kun je hem gewoon overal bij het 'restafval' weggooien.
Ik heb ook de zogenaamde Toilet Up erbij gekocht waardoor je 10 cm hoger zit en dat zit precies goed. In de Toilet Up kun je dan weer extra hennepstrooisel en toiletzakjes opbergen, reuze handig!
Bekijk hieronder de video van de Boxio Toilet:
De daktent:
Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook daktenten waarmee je zelfs je personenauto kunt omtoveren in een mini-camper. Ik heb zelf ook een daktent van het merk Wildland, de Bush Cruiser 120 (die 2.10 meter lang en 1.20 meter breed) en daarin kun je met gemak met twee personen liggen. Hij is ook verkrijgbaar in 1.40 meter breed.
De Wildland Bush Cruiser is een zogenaamde 'hard-top' tent waardoor hij niet alleen oersterk is, maar ook vederlicht, en het zorgt voor meer bescherming wanneer het regent. Je kunt er het makkelijkst via de achterzijde ingaan, al kan het ook vanaf beide zijkanten. Het allergrootste voordeel is het in- en uitklappen van deze daktent, dat gaat echt in 1 tot 2 minuten. Aan de voorzijde (het hoogste deel) kun je met gemak op je billen/knieƫn rechtop zitten.
Voor bovenop de daktent worden extra breedtedragers meegeleverd waardoor je er nog een zonnepaneel of dak koffer op zou kunnen plaatsen. Let wel op dat het dak van je auto die belasting wel moet kunnen dragen. De Wildland Bush Cruiser weegt al 55 kilo en de meeste personenauto's mogen 'rijdend' 75 kilo op het dak hebben. Voor mijn huidige bestelbus is dat 200 kg. In stilstaande toestand mag je dat maximale gewicht x 5 doen. Dat zijn de regels van de RDW, dus hou je hieraan voor wat betreft de veiligheid, want krijg je een aanrijding omdat je remmen het gewicht niet aankunnen is de kans groot dat je verzekering niet uitkeert. Zeker in bergachtig gebied krijgen je remmen het door al dat extra gewicht zwaar te verduren.
Voor wanneer je iets zwaars op de breedtedragers plaatst zijn er ook nog twee extra metalen steunarmen meegeleverd om de gasveren van de daktent extra te ondersteunen en om te voorkomen dat die niet inzakken of slap worden. Ten slotte heb ik er ook nog twee tassen bijgekocht (zie onderstaande foto aan de achterzijde van de daktent) waar je je schoenen in kunt doen om te zorgen dat je daktent aan de binnenzijde schoon blijft.
Uiteraard kun je de zijramen openzetten met ritsen en daarachter zitten dan weer muggenhorren om insecten buiten te houden. Bij warme dagen kun je daardoor ook heerlijk koel slapen. Ten slotte zitten er in het uiteinde van de daktent nog enkele handige opbergvakken, en jawel zelfs led verlichting die je eenvoudig met een powerbankje via
USB-C kunt laten branden.
Hieronder zie je een foto van mijn Wildland daktent. Hier zit ie nog op mijn vorige bus, inmiddels heb ik een grotere bus met grote stalen imperiaal waar hij op gemonteerd is (zie de foto bovenaan dit artikel). De luifel die je ziet is van ook van Wildland, die van mij is 2 meter breed. Nadeel van deze luifel is, dat de uitklap ook 2 meter is (en niet verstelbaar), en die ruimte heb je niet altijd op een camperplek.
Vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal @Jeromevanlife

Conclusie:
Met deze producten is het camperleven haalbaar en betaalbaar geworden voor grote groepen mensen. Zelfs de meeste 'echte kampeerders' met grote professionele campers gebruiken de bovenstaande producten steeds vaker omdat ze erachter komen dat bv. chemische toiletten een belemmering vormen en dat het meenemen van 100 liter schoon water en 90 liter grijs water in je busje ronduit absurd is en je de hele tijd op zoek bent naar vul- en afstortpunten! Vaste lithium huishoudaccu's (zoals die van Super-B) zijn schreeuwend duur en kun je als je eenmaal weer thuis bent niet even uit je camper halen en binnen of elders gebruiken, de losse accu's van Ecoflow uiteraard wel.
Mijn eigen eerlijke mening
Niets in dit artikel is gesponsord, ik heb mijn eigen eerlijke mening gegeven. Binnenkort verschijnen er video's over de hierboven genoemde producten, die ik zelf bezit en gebruik, waarin ik dieper inga op mijn eigen ervaringen tot nu toe, en zal ik ook zowel de voor- als nadelen benoemen.

Als je meer wilt weten over mij, wilt adverteren op deze website, gebruik wilt maken van mijn diensten of gewoon een vraag hebt, voel je vrij om contact met me op te nemen!
Comments